Ένας μεγάλος Αμερικανός θεωρητικός με σημαντική επιρροή στην πολιτική σκέψη του περασμένου αιώνα, ο Reinhold Neibuhr, είχε κάποτε γράψει:

«μου χάρισε ο θεός γαλήνη για να δέχομαι όσα δεν μπορώ να αλλάξω, κουράγιο για να αλλάξω όσα μπορώ και σοφία για να τα ξεχωρίζω»!

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πράγματι, πολύ συχνά οι άνθρωποι αναζητούν τη βοήθεια των ειδικών όταν ο πόνος τους (ψυχικός αλλά και σωματικός) τους έχει εγκλωβίσει με αποτέλεσμα, είτε να μην μπορούν να αποδεχτούν μια δύσκολη κατάσταση, είτε να αδυνατούν να βρουν δημιουργικές εναλλακτικές/λύσεις στα προβλήματα που τους βασανίζουν.​Πολλές φορές η διάκριση ανάμεσα στις δυο αυτές συνθήκες είναι επίσης το ζητούμενο: μετά από 15 χρόνια εμπειρίας στην δουλειά με τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα συστήματα, πολλές φορές συνάντησα την ψυχική οδύνη να ελλοχεύει σε αλλαγές που ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν. Ή στο ακριβώς αντίθετο: σε μια επίμονη προσπάθεια να αλλάξουν κάτι, αντί να το αποδεχτούν, και να συμφιλιωθούν μαζί του, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια για αλλαγή. Και στις δυο πάντως περιπτώσεις, ο ψυχικός πόνος και οι άλυτες συγκρούσεις (μέσα μας και με τους αγαπημένους μας), παίρνουν τη μορφή της «κατάθλιψης», ή της «κρίσης πανικού», ή της «αγχώδους διαταραχής», ή των «διαταραχών στην πρόληψη της τροφής» («νευρική ανορεξία και βουλιμία») κ.ο.κ. Δηλαδή, τη μορφή των συμπτωμάτων των διάφορων «ψυχικών διαταραχών». 

Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνάντηση μεταξύ ανθρώπων (ψυχοθεραπευτή/τριας – οικογενειών/ατόμων) που στοχεύει στη λύση τέτοιων ζητημάτων, μέσα από τη χρήση αυστηρά επιστημονικών εργαλείων και μεθόδων.

​Είναι, ή θα έπρεπε να είναι, μια διαδικασία, όπου ο θεραπευτής/τρια «συνοδεύει» (δηλαδή βοηθά) τον θεραπευόμενο να ξαναπιστέψει στον εαυτό του, να ξαναβρεί τα χαρίσματα και τις δεξιότητες του, ώστε να γίνει ο ίδιος ο «ειδικός του εαυτού του» και ο κυρίαρχος της ζωής του.